Hart- en hoofd

inspiratiekaarten

Een aandachtmoment voor elke dag

De Hart- en hoofd inspiratiekaarten zijn bedoeld om meer rust te ervaren en bewust(er) te leven. Met deze kaarten kun je op verschillende manieren stil staan om meer in het moment te leven. De prachtig vormgegeven kaarten en de unieke combinatie van brengen je creativiteit in je denk- en leefwereld. 

 

Je kunt de kaarten te allen tijde gebruiken voor jezelf, je cliënten of je kunt ze aan iemand cadeau geven. Laat je inspireren, breng balans in beweging en beleving. Begin bij jezelf.

 

Verschillende werkwijzen

Laat je inspireren door de verschillende opties die passend zijn bij het moment waarop je de Hart- en hoofd inspiratiekaartenwilt gebruiken. 

 

Voor jezelf 

De inspiratiekaarten kunnen je helpen om liefdevol naar jezelf te kijken, goed voor jezelf te zorgen en positieve veranderingen in je leven in gang te zetten.

 

Werkwijze

Stap 1 

Spreid de Hart- en hoofd inspiratiekaarten uit met de afbeeldingen naar boven. Kijk niet bewust naar de afbeelding. Pak een kaart, op je gevoel, met je linkerhand.

Kijk vervolgens aandachtig naar de foto, de illustratie of het beeld dat je ziet op de

kaart: wat roept de afbeelding bij je op? Wat maakte dat juist deze kaart je aantrok?

Indien de kaart je niet meteen iets zegt: gun jezelf dan even tijd. 

 

Stap 2

Draai de kaart om. Het woord op de achterzijde spreekt, tezamen met de afbeelding, wellicht nog meer tot de verbeelding. Beantwoord de onderstaande vragen:

 • Wat roept de kaart bij je op? Denk er niet teveel over na: kijk ernaar en denk ‘hardop’.

 • Kun je het woord koppelen aan de afbeelding?

 • Wat betekent deze inspiratiekaart voor jou?

 • Waar wil je aandacht aan schenken?

 • Wat is je verkregen inzicht?

Spreekt de afbeelding of het woord je aan? Plaats die kant van de kaart in een houder of hang hem op een zichtbare plek in je huis, in je auto of op je werkplek. Kijk er een dag met regelmaat en aandacht naar, laat de afbeelding en/of het woord steeds weer op je inwerken. (Be)leef bewust.

Voor de ander

De kaarten kunnen worden ingezet door eenieder die aandacht schenkt aan de ander. 

 

Persoonlijke aandacht

Je kunt een kaart versturen of inlijsten om persoonlijke aandacht te schenken aan je medemens. 

 

Voor teams

(geboorte)Zorgprofessionals, intervisoren, supervisoren, trainers, loopbaanadviseurs en  managers kunnen de kaarten gebruiken als persoonlijke aandachtmoment of bij een methodiek, als persoonlijk aandachtmoment of ontwikkeltraject.

 

De inspiratiekaarten kunnen je helpen om de ander in teamverband (beter) te begrijpen en te leren kennen. Het kan positieve veranderingen opleveren in teams doordat je gerichte aandacht schenkt aan elkaar.

 

Werkwijze

Bij een overleg: ‘Aandacht’.

Een vergadering, intervisie of supervisie of trainingsdag wordt meestal voorafgegaan door een korte ronde: ‘hoe zit iedereen erbij vandaag?’ 

Je kunt hier eenvoudig verandering in brengen en een cliënt, coachee of team inspireren door de kaarten op tafel te leggen of ieder een kaart te laten trekken. Bij voorkeur met de linkerhand, de gevoelshand. Leg aansluitend uit hoe je de kaart kan gebruiken door de afbeelding te combineren met het woord op de achterzijde. Laat iedereen kort vertellen hoe hij/zij ‘erbij zit’, aan de hand van de inspiratiekaart. Het levert vaak een verrassende, meer verdiepende én persoonlijke start op.

 

Bij individuele (counselling of coaching)gesprekken

 

1) ‘Verdieping’ 

Stap 1

Laat je cliënt een kaart kiezen, bij voorkeur met de linkerhand, de gevoelshand. Stel allereerst onderstaande vragen:

 • Wat roept de kaart bij je op? Laat je cliënt er niet teveel over nadenken. Het kan helpen door hem/haar te vragen ‘hardop’ te denken.

 • Kun je de afbeelding koppelen aan het woord?

 • Wat betekent deze inspiratiekaart nu voor jou?

 • Waar kun je (vandaag, voor jezelf, met het oog op je hulpvraag) aandacht aan schenken?

 • Wat is je verkregen inzicht?

 • Hoe ga je er aandacht aan schenken? Je kunt aansluitend de kaart meegeven of een foto laten maken. 

 

Stap 2

Geef deze methodiek vervolg door een opdracht te koppelen aan het aandachtspunt of verkregen inzicht, die passend is bij het persoonlijke (ontwikkel)traject.

 

Spreekt de afbeelding of het woord je aan? Plaats die kant van de kaart in een houder of hang hem op een zichtbare plek in je huis, in je auto of op je werkplek. Kijk er een dag met regelmaat en aandacht naar, laat de afbeelding en/of het woord steeds weer op je inwerken. Informeer bij het volgende gesprek wat het aandachtmoment bij je cliënt teweeg heeft gebracht. 

 

2) Richting geven aan je leven

Optie 2

Leg alle kaarten met de woorden naar boven. Laat je cliënt 10 woorden uitkiezen die (op dit moment) aandacht vragen in zijn/haar leven. Begeleidende vragen kunnen zijn: 

 • Kies op gevoel, denk niet te lang na, selecteer door de woorden uit het overzicht te halen die je wel of juist niet aanspreken.

 • Kies nu de 5 belangrijkste kaarten uit, waarvan je vindt dat het woord voor jou van belang is of richting kan gaan geven aan je leven. 

 • Schrijf de woorden op en noteer allerlei woorden die het gekozen woord voor je verduidelijken. Je kunt de woorden een cijfer (0-10) geven om het te ‘waarderen’. Wat verdient als eerste aandacht? Hoe ga je sturing geven met deze waarden in je leven?

 

Een variant is om het geschenkdoosje mee te geven (zorg voor een extra pakket of noteer aan wie je het meegeeft) en te vragen of je cliënt in alle rust 0 inspiratiekaarten wil uitzoeken die van belang zijn of aandacht verdienen in zijn/ haar leven. Ook kun je het laatste punt kun als opdracht meegeven voor de volgende sessie. Op deze manier kan je cliënt in alle rust even stilstaan bij zijn of haar aandachtmoment.